Marcel Messing

Wetenschap en de Spirituele Praktijk

Wetenschap en de Spirituele Praktijk

Lijst van Artikelen

Wetenschap en de Spirituele Praktijk

                                                                         

Recensie van:  Wetenschap en de Spirituele Praktijk

Door: Rupert Sheldrake

Verkrijgbaar bij uitgeverij: Obelisk Boeken 
Prijs: € 25,99 en luxe editie € 30,99      ISBN : 9789464610727

 Wetenschap en Spirituele Praktijk conflicteren regelmatig met elkaar in dit boek van Rupert Sheldrake. Hierin zet hij 7 verhelderende spirituele praktijken uiteen. Daarin worden zienswijzen tegenover elkaar gezet van enerzijds de wetenschappers, vaak materialisten die meestal ook atheïsten zijn, en anderzijds van spiritualisten, die veelal religieus georiënteerd zijn.

Voor de lezer een uiterst boeiende aangelegenheid om te ervaren hoe totaal verschillend het mensbeeld en het wereldbeeld wordt verklaard, afhankelijk van door welke bril je het menszijn beziet.

Hoe kijken beide stromingen naar de veranderingen die optreden tijdens meditatie. Speelt zich dit alleen af in het hoofd van de mediteerder of gaat het om de verbinding van het bewustzijn met de bron van het bewustzijn zelf.

Is er een reden om dankbaar te zijn voor alles wat de schepping omvat of bestaat het universum uit onbewuste materie die beheerst wordt door onpersoonlijke wiskundige wetten.

Zelfs vraagstukken als: Leeft de zon? Is zij bewust? Komen aan de orde.

Oorsprong, mythen en rituelen zijn een onverbrekelijk onderdeel van ons menszijn volgens de spiritualist, maar hoe ziet een wetenschappelijke materialist dit?

Volgens de hypothese van morfische resonantie resoneren traditionele dansen en gezangen met de voorouderlijke dansers en zangers, waardoor het verleden in het heden wordt opgenomen.

De hedendaagse heropleving van de bedevaart in Europa is opmerkelijk. Pelgrimstochten worden weer als inspirerend ervaren en kunnen voor veel pelgrims ook tijden van groot geluk zijn.

Aan de hand van eigen ervaringen, externe onderzoeken en historische bronnen worden in dit boek de eerder genoemde 7 interessante thema’s diepgaand geanalyseerd.

Zowel de materialist alsook de spiritualist die dit boek leest zal zich voor een deel herkennen in de dogmatische stellingen die worden beschreven. Maar zal ook verwonderd zijn en zich gesterkt voelen door de uiteindelijke conclusies die de schrijver trekt in het laatste hoofdstuk van zijn boek.

Dat blijkt ook uit een slotpassage van het boek: “We zijn allemaal op reis. Spirituele praktijken kunnen ons leven verrijken en ons een sterker gevoel van verbondenheid geven met elkaar, maar ook met  het leven en het bewustzijn voorbij het menselijk niveau.”

Meer informatie en een leesfragment: Uitgeverij: Obelisk Boeken

Recensie door team “Worden Wij Wakker”

 

Related artikelen