Marcel Messing

Parzival en de Graal, het pad van de ziel

Parzival en de Graal, het pad van de ziel

Lijst van Artikelen

Parzival en de Graal, het pad van de ziel

Geschreven door Marianne van den Dungen

Verkrijgbaar bij uitgeverij: Obelisk
Prijs: Luxe editie € 34,99

Marcel Messing schrijft over dit boek:

“De graal heeft niet alleen in het verleden mensen geïnspireerd, ook in onze tijd verschijnen er nog steeds boeken over de Graal. Maar wat naar mijn weten nog niet is gebeurd, is de beschrijving van een graalverhaal als pad van de ziel. Vanaf haar Jeugd is Marianne gefascineerd door de Graal, die als een rode draad haar leven aaneen heeft geregen en mede bepalend is geweest voor haar innerlijke zoektocht. Geïnspireerd door het graalverhaal van Wolfram von Eschenbach, heeft ze al tekenend de innerlijke Graal gevonden en maakt hiermee de lezer deelgenoot van de roerselen van haar ziel. Voor haar is de Graal geen uiterlijk ding, geen kostbare beker, schaal of hemelsteen en heeft de Graal ook niets te maken met een uiterlijke burcht maar met het ‘burgje’ in het hart, zoals Theresa van Avila het noemt. Haar is duidelijk geworden dat de Graal te maken heeft met een innerlijk transformatieproces, dat geleidelijk plaatsvindt.

Tekenen, illustreren is al jaren haar vak en met vaardige hand heeft ze sinds 2000 mijn boeken geïllustreerd. Dit boek toont haar kunstenaarschap, pen en inkt werden subtiele vingers van de ziel, die op poëtische wijze de queeste, haar queeste naar de Graal wisten uit te beelden. Hier is ook een troubadour van het hart aan het woord. Een ziel die ‘de ziekte van onwetendheid’ (Boeddha) leerde doorschouwen en innerlijke wijsheid ontdekte. Moge dit boek de harten van velen raken”.

Het boek Parzival en de Graal, Het pad van de ziel is verkrijgbaar bij Obelisk boeken.
Daar vindt u ook een leesfragment: https://obeliskboeken.nl/product/parzival-en-de-graal
Dit Hardcover boek bevat o.a. 35 paginagrote afbeeldingen in kleur

Marianne van den Dungen over het ontstaan van haar boek:
en ook op deze website
een aanvullend artikel van Marianne met als titel: Aandacht voor de ziel

Het is ruim tien jaar geleden dat ik gegrepen werd door het graalverhaal ‘Parzival’ dat rond 1200 geschreven werd door Wolfram von Eschenbach. Omdat tekenen mijn vak is begon ik één scene uit te werken in pen en inkt waarna het verhaal me zo diep raakte dat er vijfendertig tekeningen ontstonden die verschillende scenes van het verhaal uitbeelden. Iedere tekening nam ongeveer een maand in beslag om op te zetten en uit te werken. Het uitwerken van het hele verhaal nam enkele jaren in beslag.

In die tijd gaf ik ook een workshop van een week over de graal aan cursisten op een mooie plek in Frankrijk. De voorbereidingen daartoe maakten dat ik de symboliek van het verhaal steeds dieper ging verstaan. Toen dacht ik al dat het mooi zou zijn de tekeningen aan te vullen met teksten, maar dat kwam er niet van.

De meeste tekeningen verdwenen in een map maar het verhaal niet, dat leefde in mij voort en keerde voortdurend terug in mijn bewustzijn bij bepaalde ervaringen. Parzival’s avontuur, zijn queeste naar de graal bevat onderdelen die een rode draad vormen in mijn leven. Het verhaal werd een spiegel van mijn zielenreis.

‘Het zelf is een grenzeloze en onmetelijke zee.
De ziel gaat langs alle paden.
Zij wandelt niet langs één lijn, noch groeit zij als een riet.
De ziel ontplooit zich als een lotus met talloze bloembladen.’

Kahlil Gibran

Natuurlijk komt niets zomaar op je pad. Afgelopen voorjaar kreeg ik een uitnodiging om de tekeningen te beschrijven en tot een boek uit te werken. Wonderlijk genoeg ging het schrijfproces vrij gemakkelijk. Veel van de informatie was nog steeds helder in mij aanwezig en het doorleven ervan was al die jaren voortgegaan. De aanpak was nu helder. Naast een korte beschrijving van de avonturen van Parzival, zijn zielenreis, heb ik mijn eigen inzichten daarover uitgewerkt. Het was niet moeilijk verbindingen te leggen naar de huidige tijd en naar de manier waarop we nu leven met een overdaad aan technologie die ons afleidt van waar het werkelijk om gaat.

Het was nu dé tijd om het verhaal te publiceren want het is nu de tijd om op te staan. Je kunt je in deze beslissende tijd niet langer verschuilen achter gemeenplaatsen en meedoen met de massa.

De coronatijd heeft mij geleerd dat het belangrijk is te laten zien waar ik sta, hoe ik de wereld zie en wat ik weet van de achtergronden, de machten die ons besturen. Voor mijn gevoel is het voor ieder van ons tijd om zijn of haar licht en inzicht te tonen aan iedereen die het wil en kan zien. In deze tijd kunnen de kinderen van het licht elkaar meer dan ooit steunen en helpen op het pad.

‘Zet je ziel in vuur en vlam
en ga op zoek naar hen die het vuur aanblazen.’


‘Parzival gaat op pad’ ©Marianne van den Dungen

Parzival’s weg is een weg naar bevrijding uit deze wereld. De obstakels die Parzival tijdens zijn omzwervingen tegenkomt zijn van alle tijden en zijn reacties zijn daarom voor iedereen herkenbaar. Naarmate het verhaal zich ontvouwt groeit Parzivals bewustzijn. Op zijn pad kwam hulp en inzicht op precies de juiste momenten. Zijn zoektocht naar de graal is dan ook tegelijk het verhaal van iedereen die het pad van bewustwording gaat.

Hoewel tijden en omstandigheden nu anders zijn dan in de middeleeuwen, zijn de innerlijke ervaringen van mensen niet wezenlijk veranderd. De teksten leggen een verbinding naar de huidige tijd en zorgen ervoor dat iedereen zich zal herkennen in alle facetten van dit ten diepste tijdloze verhaal. Een verhaal dat stap voor stap laat zien dat er een pad bestaat dat ons werkelijk kan bevrijden waardoor de graal ook nu, voor iedere serieuze zoeker die de juiste innerlijke vragen stelt, bereikbaar is.

In een podcast die ik maakt met Leon van Zelfwerkzaamheid gebruikte ik het graalverhaal ook als leidraad. Video: https://www.youtube.com/watch?v=laJXK4IyDwo

Related artikelen